Uitvoerder van het kunsten-en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Erfgoedzorg in de kunstensector

Archief- en collectiezorg?

Zorg dragen voor uw archief en collectie is een uitdaging voor velen, niet in het minst omdat het als verplichting is ingeschreven in het Kunstendecreet. Maar ook wie niet gesubsidieerd wordt - professionelen of amateurs - stellen zich vragen als:

  • hoe bewaar ik alles en wat moet ik bewaren?
  • waar begin ik eerst?
  • en vooral: waarom zou ik zorg dragen voor m’n archief en collectie(s)?

Uw archief en collectie(s) worden gevormd door alles dat tot stand kwam tijdens je activiteiten als kunstenaar of kunstenorganisatie. De precieze inhoud kan gevarieerd zijn: van documenten en werken van administratieve of artistieke aard, zowel fysiek als in digitale vorm.


 

Toolbox en richtlijnen voor archief- en collectiezorg in de kunstensector

Op TRACKS vindt u verschillende onderdelen:

  • Richtlijnen vertellen u wat u kunt doen om op een goede manier zorg te dragen voor uw archief en collectie(s). De richtlijnen zijn gebundeld in verschillende clusters. U kunt ze echter ook afzonderlijk raadplegen en toepassen. Bij elke richtlijn hoort een eerste tool of stappenplan dat u op weg helpt om de richtlijn te realiseren. 
  • Tools zijn een praktische uitwerking van een richtlijn of een onderdeel van een richtlijn. Er zijn verschillende soorten tools, gecreëerd voor gebruikers die niet gespecialiseerd zijn in archief-en collectiezorg. 
  • Een praktijkvoorbeeld is het verslag van een concreet project dat een kunstenaar of kunstenorganisatie uitvoerde op het vlak van de zorg voor het eigen archief of collectie(s). In een praktijkvoorbeeld wordt uitgelegd wat het doel was van het project, welke richtlijnen en tools ze daarbij gebruikt hebben, welke problemen ze daarbij tegenkwamen en welke keuzes ze hebben moeten maken. Het is een voorbeeld van hoe een kunstenaar of kunstenorganisatie richtlijnen en tools in de praktijk hebben toegepast.


​​Partners

TRACKS is een online toolbox van PACKED vzw, gerealiseerd in samenwerking met Het Firmament en met medewerking van de afdeling Kunsten en de afdeling Erfgoed, Archiefbank Vlaanderen, BAM, CVAa, FARO, Forum voor Amateurkunsten, Resonant en Kunstenpunt. Ook de culturele archieven in Vlaanderen en Brussel en de musea voor hedendaagse kunst droegen bij aan de realisatie van de toolbox.


Ondersteuning en contact

Alle personen en organisaties in de kunstensector, ongeacht de discipline, organisatievorm of graad van professionalisering, met vragen over hun archief en/of collectie kunnen op https://www.projecttracks.be/ terecht. Met specifieke vragen kunt u terecht op:

of bij: