Uitvoerder van het kunsten-en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

De Collectie Ghysels

 

In 2007 werd de Vlaamse Gemeenschap eigenaar van een collectie mechanische muziekinstrumenten. Ze kocht de orgelcollectie van Jef Ghysels, een bekend verzamelaar van dans- en kermisorgels. Het geheel bestaat uit:

  • 4 grote dansorgels
  • 12 kleinere orgels
  • een collectie orgelbeeldjes
  • een collectie orgelmuziekboeken
  • documentair materiaal.

De collectie Ghysels werd in 2008-2009 aan het grote publiek getoond op de tentoonstelling Continental Superstar in het Jubelparkmuseum. Sinds 2010 is de collectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot van Katoen Natie in Kallo. Het departement Cultuur, Jeugd en Media staat in voor het beheer ervan.

De collectie Ghysels vertelt het boeiende verhaal van de danscultuur en het kermisvertier uit het begin van de 20ste eeuw. Ze illustreert het technische vakmanschap op het gebied van orgelbouw dat in Vlaanderen – en vooral Antwerpen – aanwezig was. Tot op heden zijn diverse orgelbouwers actief in de regio Antwerpen.

In het najaar van 2013 besliste de toenmalige minister van Cultuur om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in het Museum Vleeshuis in Antwerpen. Dat museum draagt onder de titel Klank van de Stad zorg voor een historische collectie muziekinstrumenten. De aard van de collectie Ghysels en de historische band van Antwerpen met mechanische orgels sluiten daar naadloos bij aan.


De collectie Ghysels op reis

De collectie Ghysels gaat op reis! In afwachting van een definitieve bestemming voor de collectie Ghysels in het Museum Vleeshuis kunnen erkende Cultureel Erfgoedinstellingen (onder strikte voorwaarden) een instrument in bruikleen krijgen. Zo kunnen de mooiste stukken uit de collectie tentoongesteld en beluisterd worden.

Op deze website kunt u het reisplan van de collectie Ghysels volgen.

De orgels die in het depot in Kallo blijven, zijn te bezichtigen na afspraak met de collectiebeheerder Jolien Paeshuys.

U kunt de collectie Ghysels ook permanent online bewonderen. Ze werd digitaal ontsloten via de online-catalogus van Museum Vleeshuis.


Reisplan van de collectie Jef Ghysels

In de tentoonstelling FEEST! in het MAS in Antwerpen (van 01/06/2018 tot 15/01/2021) wordt de traditie van de dansmatinees hernomen en kunt u het 121-toets Decap ‘Frangema'-orgel bewonderen én beluisteren. Elke dinsdag en zondag steekt het MAS de stekker in en zet het de orgels in gang. Ga een kijkje nemen achter de schermen, ga luisteren of doe een dansje op de dansvloer. Verzoeknummertjes zijn welkom!

Meer info vindt u op de website van het MAS.