Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

€160.000 voor 22 nieuwe projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

04.01.2018
€160.000 voor 22 nieuwe projecten tussen Vlamingen en Franstaligen
€160.000 voor 22 nieuwe projecten tussen Vlamingen en Franstaligen€160.000 voor 22 nieuwe projecten tussen Vlamingen en Franstaligen

De Projectoproep toont dat samenwerking tussen beide Gemeenschappen leeft in de culturele sector. Er kunnen stilaan ook enkele conclusies worden getrokken.

Zoals bij de eerste twee rondes, toont deze Projectoproep dat er animo is rond samenwerking tussen organisaties langs Vlaamse en Franstalige kant. 46 aanvragen kwamen binnen, wat niet weinig is. 

De eerste twee oproepen brachten vooral nieuwe samenwerkingen tussen partners. Uit de derde oproep blijkt dat sterke projecten zich doorzetten in de tijd en leiden tot doorgedreven samenwerking. Ze beslaan 20% van de aanvragen. Projecten die hun samenwerking blijven vernieuwen of uitbreiden, krijgen ondersteuning, zoals Puppet in Belgium (marionettentheater) of BEvocal (de oprichting van een jeugdkoor over de gemeenschapsgrenzen heen). Het zijn projecten die voluit inspelen op de doelstellingen van het Akkoord.

Een deel van de aanvragen voor 2018 zijn bestaande samenwerkingen. Maar ook de nieuwe samenwerkingen springen met hun kwaliteit in het oog. Zo is er het Tentoonstellingenparcours rond boekdrukkunst dat de richtinggevende erfgoed-instellingen la Maison de l’Imprimerie uit Thuin en het Miat uit Gent samen opzetten. 

Andere conclusie: organisaties uit alle hoeken van het land vinden elkaar. Met uitzondering van Limburg en Luxemburg, zijn ook dit jaar alle provincies present.

Ongeveer de helft van de aanvragen zijn projecten uit het brede kunstenveld : muziek, literatuur, podiumkunsten… Op de tweede plaats komen sociaal-culturele projecten.

In 2018 maken de cultuurministers een eerste bilan op van drie jaar samenwerken.

Lees meer