Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Kunstendag voor Kinderen blijft een publiekstrekker

22.11.2016

Zelfs als er een storm over Vlaanderen trekt, blijft de Kunstendag voor Kinderen een publiekstrekker. Weer namen tienduizenden kinderen en volwassenendeel aan de activiteiten. Organisaties melden dat ongeveer een kwart daarvan eerste bezoekers zijn.

Meer dan 175 organisaties, een 300-tal activiteiten, ongeveer 38.000 deelnemers, dat is bij stormweer een indrukwekkend resultaat. Vele evenementen waren uitverkocht.

Vlaams minister Sven Gatz ging naar de KVS in Brussel, waar hij een workshop slam bijwoonde en een tentoonstelling met tekeningen van Ingrid Godon bezocht. De KVS deed voor het eerst mee omdat het Brusselse stadstheater volgens de nieuwe directeur Michael De Cock "een plek wil zijn voor alle leeftijden".

Op vele andere plaatsen in het land kwamen kinderen en hun ouders of grootouders kennismaken met kunst. Overal vielen niet alleen de zorg en het enthousiasme op waarmee organisatoren en begeleiders het klaarspelen dat kinderen een onvergetelijke dag beleven, maar ook het engagement van ouders en grootouders om hun lievelingen deze onschatbare ervaring mee te geven. Cultuurcentrum De Grote Post in Oostende spreekt van een ‘overrompeling’. Bij Rataplan in Borgerhout kwam er ongeveer achthonderd man over de vloer. Maar het gaat niet alleen over cijfers. Vooral kleine kinderen kunnen genieten van intiemere ervaringen, zoals samen een tapijt maken uit stukjes stof (in het ModeMuseum in Antwerpen) of muziek maken zonder instrumenten bij AMUZ.

Minister Gatz: “Kunstendag voor Kinderen was ook dit jaar weer een succes! Kinderen en jongeren inspireren en laten kennismaken met kunst en cultuur, dat was de bedoeling vandaag. Ik ben blij dat ongeveer 38.000 kinderen, ouders en grootouders deelgenomen hebben aan deze fijne dag. Ik wil ook graag de meer dan 175 kunst- en cultuurhuizen, gemeenschapscentra en bibliotheken die vandaag hun deuren hebben opengezet voor kinderen en jongeren bedanken voor hun inzet!”