Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Stel je kandidaat voor de Erfgoedprijs 2019 (Europa Nostra Awards)

19.10.2018
Ief Postino: Belgium and Italy Connected by Letters - Foto © Ief Gilis
Ief Postino: Belgium and Italy Connected by Letters - Foto © Ief GilisIef Postino: Belgium and Italy Connected by Letters - Foto © Ief Gilis

Het is een begrip in de sector: de Europa Nostra Awards of European Union Prize for Cultural Heritage. In 2019 zullen weer tot 30 erfgoedrealisaties over heel Europa beloond en bekroond in diverse categorieën. Deadline om je kandidaat te stellen is 15 november 2018.

Categorieën

Deze Awards vormen zowat de hoogste eer in het Europese erfgoedlandschap. Er zijn 4 categorieën:

  1. conservatie,
  2. onderzoek,
  3. diensten voor indivuelen en organisaties 
  4. training en bewustwording

De prijzen gaan naar restauraties, onderzoek, verdienstelijke professionals en vrijwilligers, programma’s voor educatie, bewustwording en vorming… Anders gezegd: naar architecten, ambachtslui, experts in erfgoed (professionals en vrijwilligers), publieke en privé-instellingen, lokale gemeenschappen, gemeenten, steden…

Dertig gelukkigen

In 2019 kunnen tot 30 realisaties of personen een Award krijgen. Voor zeven is een Grand Prix weggelegd, ter waarde van 10.000 euro, en vooral veel eer en naambekendheid. Eén project krijgt de publieksprijs, via een online poll die Europa Nostra organiseert. En alle winnaars worden in juni 2018 in Berlijn in de bloemetjes gezet.

Voorgangers bij ons

Onbereikbaar? Vlaanderen heeft al laureaten die dankzij deze prestigieuze prijs in de Europese belangstelling stonden.
Vorig jaar viel het project  van Ief Postino: Belgium and Italy Connected by Letters in de prijzen in de categorie Educatie, Training en Bewustwording. In 2017, werd in de categorie 'Education, Training and Awareness-Raising' Erfgoedplus uit Hasselt gekozen.In 2016 waren dat de transformatie van de Leuvense brouwerij De Hoorn tot een creatieve hub (in de categorie Conservation) en het project ‘De Groote Oorlog door kinderogen’ van vier West-Vlaamse erfgoedcellen en de provincie West-Vlaanderen (in de categorie Education). Eerder vielen de Brusselse musea Van Buuren en Horta in de prijzen, net als Kempens Landschap en de stad Gent met het project ‘Shaping 24’. 

Kandidaatstelling 

Stel je kandidaat voor 15 novemer 2018 via de website van Europa Nostra