Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Stijn Maes nieuwe coördinator Frans Masereel Centrum

26.07.2019

Het Departement Cultuur, Jeugd en Media heeft Stijn Maes aangesteld als nieuwe coördinator van het Frans Masereel Centrum in Kasterlee. Hij gaat vanaf half augustus aan de slag in het centrum, dat bekendstaat als inspirerende en creatieve ontmoetingsplaats waar kunstenaars, curatoren, specialisten, studenten en publiek elkaar ontmoeten.

Stijn Maes is curator, docent en kunstcriticus. De voorbije zes jaar was hij verbonden aan PXL-MAD School of Arts (Hasselt) als opleidingscoördinator Vrije Kunsten en docent. Als drijvende kracht achter de Hasseltse kunstruimte KRIEG organiseerde hij tal van (solo)tentoonstellingen. In 2018 was hij co-editor van de catalogus van de eerste editie van de Biennale van Riga en in 2019 stond hij als cocurator van de eerste collectiepresentatie van PARCUM (Leuven), ’This is Not a Collection’, in voor het luik hedendaagse kunst. Hij zetelt in meerdere beoordelingscommissies en selectiecomités, waaronder die van het Frans Masereel Centrum, waardoor hij de werking van het centrum de voorbije jaren van dichtbij heeft leren kennen. Als nieuwe coördinator zal hij de groeiende ambities van het centrum in goede banen leiden.

Het Frans Masereel Centrum, opgericht in 1972, biedt een werkplaats en residentie aan kunstenaars, ontwerpers en critici die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie, of die de positie van de grafiek in relatie tot andere beeldende kunsten willen onderzoeken. De nadruk ligt vooral op creatie en experiment in het atelier. 2019 is een scharniermoment voor het centrum. Begin dit jaar opende de minister van Cultuur een nieuw paviljoen ontworpen door architecten Hideyuki Nakayama en Ido Avissar van het Parijse LIST. Een architecturaal pareltje, dat de groeiende ambities van het FMC weerspiegelt en het FMC toelaat zijn bestaande residentiewerking uit te breiden. Daarnaast biedt het tal van unieke tentoonstellingsmogelijkheden. 

Het departement wenst afscheidnemend coördinator Sofie Dederen van harte te danken voor haar jarenlange inzet voor het Frans Masereel Centrum. Samen met haar ploeg zette zij het centrum internationaal op de kaart, en bouwde ze het uit tot de klinkende naam die het vandaag is. Tevens was zij een van de drijvende krachten achter de realisatie van het prachtige nieuwe paviljoen.

www.fransmasereelcentrum.be