Uitvoerder van het kunsten- en cultureel-erfgoedbeleid van de Vlaamse Regering

Nieuws

Vlaanderen en Québec bundelen krachten voor podiumprojecten voor jong publiek

26.04.2019

De gezamenlijke projectoproep door Vlaanderen en Québec voor de podiumkunsten voor een jong publiek, heeft 5 veelbelovende samenwerkingsprojecten opgeleverd die in 2019 en 2020 zullen plaatsvinden. Vlaanderen en Québec hebben hiervoor meer dan 100.000 euro veil. In totaal staan er meer dan honderd voorstellingen, workshops en events op het programma.

In november 2018 lanceerden de Vlaamse minister van Cultuur en zijn collega uit Québec de oproep tot samenwerking. Deze was toegespitst op de podiumkunsten voor een jong publiek, een thema dat de beide ministers nauw aan het hart ligt. Na bezoeken in Québec en Vlaanderen van spelers in het podiumkunstenveld voor kinderen en jongeren, ondertekenden de beide ministers eind 2018 een gezamenlijke verklaring. Ze moedigen hierin coproducties en distributies aan die de talenten van Québecse en Vlaamse gezelschappen verenigen. Bovendien hechten beide ministers een groot belang aan de economische effecten die de uitstraling van cultuur in het buitenland sorteert.

Sterke spelers uit het veld dienden vijf samenwerkingsprojecten in. Alle aanvragen worden gesubsidieerd. Zoals uit het overzicht blijkt, gaat het daarbij om co-creaties, expertise-uitwisseling, talentontwikkeling, distributiemogelijkheden en uitwisseling via gekruiste residenties.

Vlaamse minister van Cultuur: ‘Het stimuleren van coproducties en distributies biedt kansen in beide regio’s om jongeren kennis te laten maken met de levendige wereld van de podiumkunsten. Een breder perspectief, gestimuleerd door producties die de Atlantische oceaan overbruggen, kan de blik van heel wat jongeren verruimen.’

Québecse minister van Cultuur: ‘Het cultuurbeleid in Québec erkent dat de blijvende aanwezigheid van cultuur een effect heeft op de ontwikkeling van kinderen. Ik ben dus zeer trots om deze projecten te kunnen ondersteunen, die organisaties uit de podiumkunsten voor een jong publiek uit Québec en Vlaanderen met elkaar verbinden op een kwalitatief hoogstaande manier. De steun voor deze projecten past volledig binnen onze initiatieven om Québecse gezelschappen vooruit te helpen op de internationale markt en in het verwerven van nieuwe expertise.